Smagen af jul: Sprøde Brunkager

I mange hjem er det en hyggelig tradition at bage småkager op til jul. Jeg er selv hoppet med på vognen for få år siden. En af de gode gamle klassikere er den krydrede, sprøde brunkage, hvor dejen laves i en gryde. Og intet spreder julestemning og nostalgi som duften af kanel og nelliker. I min verden skal en brunkage være helt tynd og sprød. Derfor laver jeg ruller af dejen og skærer helt fine skiver på 1mm. Når brunkagerne er så tynde skal de heller ikke bages ret længe. 4-6 minutter passer i min ovn. Jeg laver som regel 3 ruller dej. Eller 4 hvis jeg giver et par ruller væk, for så kan jeg bage brunkager af den ene rulle med det samme og gemme den anden rulle i fryseren. Så er der nemme småkager på ingen tid en anden god gang.

DEJEN

250g smør,

100g farin,

100g sukker og

175g lys sirup varmes op til kogepunktet og fjernes derefter fra kogepladen.

50g finthakkede, smuttede mandler blandes i sammen med

3 tsk kanel,

1 tsk stødt nelliker,

½ tsk salt og

1½ tsk potaske, udrørt i 1 spsk lunt vand.

450g siet hvedemel og

50g siet kartoffelmel røres i den våde blanding til dejen netop hænger sammen.

Dejen køles lidt af og der formes det ønskede antal ruller i husholdningsfilm. Rul dem helt stramt så rullerne fastholder den runde form så godt som muligt. Læg rullerne i køleskabet til de er helt faste. Vend gerne de lune ruller nogle gange undervejs, så de ikke bliver for flade på den ene side. Når rullerne er faste nok (eventuelt først dagen efter), skæres 1mm tynde skiver. De ruller der gemmes fryses ned.

Brunkagerne bages ved ~180° i 4-6 minutter. (Jeg plejer at bage 1 plade ad gangen, så jeg bedre kan holde styr på afbagningen.)

Glædelig jul 🙂

 

 1. Svar

  Personlige Værtindegaver - Fru Krealiv

  […] Opskriften på mine Sprøde Brunkager finder du her på bloggen: http://frukrealiv.dk/smagen-jul-brunkager/ […]

 2. Svar

  Endnu en klassisker: Jødekager - Fru Krealiv

  […] dej bliver dejlig fast og rund og holder formen. (Denne teknik bruger jeg også når jeg bager mine brunkager.) Læg rullerne i fryseren i ½-1 time. Skær derefter skiver på 2mm af rullerne, som lægges på […]

 3. Svar

  Virginia Thomas

  Do you have a English version of this?

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.