DIY: Fra konsol til spisebord på ingen tid…
Jeg er dybt fascineret af de møbler der har flere funktioner og dermed kan opfylde flere behov i hjemmet. Og nu har jeg selv designet ét af slagsen. Da tegninger, mål og funktioner var på plads var der bare én ting tilbage at gøre: indlægge min mand til frivillig tvang af deltagelse i mit projekt. – Som heldigvis blev til vores projekt.
Grunden til, at tanken om et konsolbord overhovedet opstod var, at vi med en ny stue fik muligheden for at stille et konsolbord bag sofaens ryglæn. Men pludselig var et almindeligt konsolbord ikke “nok” for mig længere. Desuden kunne jeg ikke finde ét med de mål jeg ville have. Dermed blev ideen om et DIY projekt født. Efter at have fundet inspiration på nettet kunne min hjerne ikke stå stille. (Det plejer den nu heller ikke at kunne, men alligevel…) For ud over at være et konsolbord til pynt, kunne det jo lige så godt have nogle funktioner. For det første skulle det også kunne bruges som gamer-bord når vores søn har kammerater på besøg, og som tv-dinner-bord. Men det skulle også kunne forvandles, så det blev til et af de smarte multifunktionelle møbler som jeg er så fascineret af. Derfor skulle bordet kunne forvandles til et ekstra spisebord med plads til 8 personer, ved festlige begivenheder med mange gæster.
Og så gik projektet igang. Først stod den på indkøb af alle de forskellige dele. Vi skulle blandt andet bruge 6 høvlede lægter på 45x45mm i tykkelsen og 2400mm i længden, 1 OSB plade på 18mm i tykkelsen, sort maling, kork, hængsler, lim og skruer på henholdsvis 60mm og 17mm. OSB pladen fik vi savet til i Bauhaus, så vi var sikre på at få to ens plader med et nøjagtigt snit på 50x170cm hver. Vi var så heldige at vi kunne låne os til en rundsav, men ellers kan man også leje én i Bauhaus til fornuftige penge.
Det første jeg gik igang med var at slibe de to OSB plader på den ene side og på alle 4 kanter, så der ikke var splinter der stak ud. Derefter gik jeg igang med at slibe lægterne på alle fire sider. Imens havde jeg sat min mand igang med at male kanterne sorte på OSB pladerne.
Derefter savede vi alle lægterne i 45° vinkler. Vi skulle bruge 8 lægter på 69cm og 8 lægter på 40cm, så vi kunne skrue 4 ens rammer sammen. Derudover skulle vi også bruge to lægter på 108 cm og yderligere to afstivere, så bordet står solidt. Ud over rundsaven, kom min mand også på arbejde med en hammer og en mejsel, da klapbordshængslerne skulle ligge jævnt og flugte med OSB pladerne.
Jeg havde bestilt en rulle kork på nettet, som var 2 meter lang og 5mm tyk. Den skulle passes til og derefter limes på med trælim, og ligge i pres ind til det var tørt. (Jeg limede korken på den side af pladerne, som jeg ikke havde slebet). Det krævede lidt efter-limning i enderne til sidst, da korken rullede. Vi fandt desuden ud af, at det var smartest at lægge eksempelvis en hylde imellem korken og skruetvingen, for uden hylden (eller et andet stort, fladt stykke træ), ville presset efterlade mærker i korken.
Da vi havde skruet bordet sammen var det tid til at male det. Vi valgte en sort, halvmat maling fra Lady, som var dejlig nem at male med. Det fik to omgange…
Nu var vi klar til at samle bordet. Vi skruede først den nederste bordplade fast fra undersiden igennem rammen, med kork-siden mod bordbenene/rammerne. Vi brugte også små afrundede metalvinkler til at skrue bordplade og ben sammen, så det blev mere solidt. Derefter rejste vi bordet op og skruede klapbordshængslerne på. Først på den nederste plade og derefter på den øverste plade. Alle fire rammer fik filtdupper på. Vi placerede så de yderste rammer på hver sin side og markerede hvor hængslerne skulle sidde, hvorefter vi fastgjorde dem.
Bordet var nu færdigt, og det sidste der manglede var, at beundre vores eget værk med stor og velfortjent stolthed 🙂
Tak fordi du kiggede med i vores gør-det-selv projekt 🙂