Lækkert Hjemmebagt Rugbrød
Jeg bager hovedsageligt kager og ikke så meget brød (ud over boller). Men da min mand kom hjem med en opskrift, lidt surdej og rugbrød som hans kollega havde bagt, tog jeg udfordringen op. Jeg brugte hendes opskrift som udgangspunkt til den opskrift der nu er blevet min helt egen. Så det er min mands og hans kollegas fortjeneste at jeg kom igang med at bage rugbrød. Og det er blevet ret godt. Faktisk så godt, at vi nu bager det cirka en gang om ugen. Og så får vi det til aftensmad den dag det er nybagt, fordi det nybagte brød har en lækker sprød skorpe. Det er ikke svært at bage rugbrød, men det kræver noget planlægning, fordi det skal laves over to dage. Vi var så heldige at få lidt surdej af min mands kollega, men man kan også lave det selv (tjek google). Når du først er blevet bidt af at lave dit rugbrød selv, ligesom jeg, er det svært at holde op igen. Jeg kan bedst lide et blødt rugbrød som ikke er fyldt med alt for mange kerner, så derfor har jeg valgt at bage det med rugmel, sigtemel, solsikkekerner, sesamfrø, havregryn og chia frø. Men hvis du elsker hørfrø, græskarkerner og/eller rugkerner, så kan du bare eksperimentere lidt, indtil du finder din favorit blanding. Rugbrødet kan holde sig i ca. 1 uge, men du kan også fryse noget af det.
KLOKKEN ∼20.00 – DAG 1 – DEJ 1
125g rugmel røres grundigt sammen med
125 ml vand og
10-12g surdej. Dæk skålen med husholdningsfilm.
20g chia frø blandes med
1 dl vand og stilles i køleskabet til dagen efter.
KLOKKEN ∼9.00 – DAG 2 – DEJ 2
250g siet sigtemel blandes med
100g solsikkekerner,
60g sesamfrø,
chiafrøene,
15g salt og
375 ml vand. Alt røres godt sammen i en røremaskine eller med dejkrogene på en elpisker. Dæk skålen med husholdningsfilm.
KLOKKEN ∼12.00 – DAG 2 – DEJ 3
10g gær udrøres i
½ dl lunkent vand, som sammen med
2 tsk sukker,
110g havregryn og
30g honning blandes med dej 1 og dej 2. Pisk i 5-10 min med dejkrogene eller i en røremaskine.
Smør en 1½ liters rugbrødsform med SMØR og hæl dejen i formen. Drys med lidt solsikkekerner på toppen. Genbrug husholdningsfilmen til at dække formen/dejen løst. Lad hæve i 60-75 minutter. Opvarm ovnen inden bagning. Lav et lille snit på ca 1 cm i dybden på langs af brødet.
1) Brødet bages først i 15-20 minutter ved 230º alm. ovn (2. nederste rille) med et fad vand i bunden af ovnen.
2) Bages dernæst i 45 minutter ved 180º alm. ovn uden vandet.
3) Brødet tages derefter ud af formen og bages ved 180º alm. ovn i yderligere 15 minutter.
Lad brødet køle af på en rist i mindst 2 timer inden servering. Kom fx. min æble/appelsin marmelade på brødet.
Velbekomme 🙂